De flexibiliteit en mogelijkheden van het VIM Vastgoedportaal
Weet u het nog? Het was het jaar 2000. Het jaar van het nieuwe millennium en het jaar dat ICT wereldwijd vol in de belangstelling stond door de “millenniumbug”. In dat jaar groeide langzaam het besef in corporatieland dat het gebruik van Excel ook een keerzijde heeft. Medewerkers bestookten elkaar via e-mail met talloze Excellijsten waarin van alles en nog wat werd bijgehouden. Maar wat is de laatste versie? Wie is de eigenaar van de lijst? En waar had ik de lijst ook alweer gelaten? Inderdaad, het was het begin van Excelchaos in corporatieland. De behoefte aan een applicatie die ordening, structuur en een makkelijke manier om data te presenteren aanbood, werd alsmaar groter. Die behoefte was de aanleiding van ontstaan van Batavia Groep en het ontstaan van het Vastgoed Informatie Model (VIM). VIM begon als een browser, in die tijd een revolutie, die met enkele klikken een beheerplan op het scherm liet zien, inclusief foto’s en plattegronden. Vanaf dat moment heeft het VIM Vastgoedportaal een ongekende vlucht doorgemaakt. De flexibiliteit en mogelijkheden zijn inmiddels zo groot, dat VIM nu door alle lagen in de organisatie, en indirect door huurders, wordt gebruikt. Het is voor mij als consultant altijd weer een verrassing met welk doel de corporatie VIM heeft aangeschaft. Kiezen zij VIM voor de beheerplannen, om een einde aan de Excellijsten te maken, om data te gebruiken voor huurdersportalen, voor rapportage/ datawarehouse doeleinden of voor het maken van ad-hoc analyses met de kracht van Google Maps?

De flexibiliteit en mogelijkheden zijn inmiddels zo groot, dat VIM nu door alle lagen in de organisatie, en indirect door huurders, wordt gebruikt"

De afgelopen 3 jaar is het aantal VIM corporaties spectaculair gestegen. Analyse heeft uitgewezen dat dit met name komt doordat informatiehuishouding bij de corporaties steeds hoger op de agenda is komen te staan. De boekhoudsystemen (ERP) waar de corporaties mee werken, zoals Empire, BIS, Viewpoint en SAP, zijn nooit bedoeld voor het bijhouden en analyseren van vastgoeddata. De corporaties komen hier doorgaans achter, als de stof van een ERP implementatie is neergedaald en duidelijk wordt waarvoor deze systemen eigenlijk gemaakt zijn. Het VIM Vastgoedportaal biedt dan de succesvolle oplossing.

Tijdens de zomermaanden zij wij druk bezig met het uitdenken van nieuwe concepten waar het VIM vastgoedportaal wederom een prominente rol in speelt. Tevens wordt komend half jaar gebruikt om ongekend veel functionaliteiten aan het model toe te voegen. Het eerste in het oog springende resultaat heeft u wellicht al gezien; de zeer gedetailleerde kaarten van OpenStreetMaps (inclusief huisnummers) zijn toegevoegd aan VIM. Maar ook zaken als BIM, Propertymanagement en andere vastgoedtrends worden onderzocht. Bent u benieuwd hoe dit zijn weerslag gaat krijgen? Brengt u dan een bezoekje aan de VIM Klantendag op 6 oktober 2016. We zijn benieuwd naar uw ideeën!

Bron: BG BEELD editie Vastgoed