Durf te innoveren! 
Door - Steef Bakker

Tijdens mijn zomervakantie ontving ik een positief bericht van het ministerie van Economische Zaken[1]. Nederland is in Europa voor het eerst geen innovatievolger, maar innovatieleider! Op basis van 25 indicatoren blijken we in de top van Europa op de 6e plek te staan, net achter Duitsland. Dat is goed nieuws!  Direct ter plaatse een lokaal onderzoek gehouden en inderdaad geconstateerd dat de kwaliteit van mobiel internet in de Provence belabberd is en dat door de bergachtige dorpjes het gratis bezorgen van bestellingen via de Franse bol.com niet rendabel kan zijn. De voorsprong op de Fransen (14e) houden we voorlopig!

De Nederlandse bodem is inderdaad geschikt voor het bedenken en implementeren van innovaties. Perfecte infrastructuur en hoog opgeleide mensen, wat willen we nog meer? Het bijzondere is echter dat bijna niemand de impact van innovaties op de juiste waarde kan schatten. Wie had vijf jaar geleden voorspeld dat niet alleen de V&D, maar nog minimaal vijf andere grote ketens door de online-markt failliet zouden gaan? Het is daarom ook niet zo moeilijk te bedenken dat door de komst van de E-reader de bibliotheek zijn beste tijd heeft gehad, de scholen van klassikaal naar individueel overstappen en dat de doorbraak van virtual reality er binnen 8 jaar voor zorgt dat er een compleet nieuwe wereld ontstaat waarvan ook ik niet kan voorspellen wat de impact wordt.

Maar om te overleven moeten we vernieuwen en innoveren. Het is daarom goed dat Nederland bovenaan staat in het lijstje van Europese landen. Veel klanten van Batavia Groep hebben ook het innovatie DNA. Eerder schreven we al over SSH uit Utrecht dat door innovaties grote successen heeft behaald. Dit nummer staat in het teken van de iWebsite, het Klantvolgsysteem en Ticketsysteem. De Woningstichting Wageningen heeft bewust voor een innovatief concept gekozen en heeft zichzelf in de top van de innovatie-aanjagers in Nederland gepositioneerd. Maar in hoeverre bent u als medewerker van een corporatie bereid om op ICT gebied te innoveren? Op basis van de vele programma’s van eisen die ik de afgelopen jaren heb mogen beantwoorden, moet ik u een teleurstellend antwoord geven. In vrijwel alle lijsten staat een opmerking over “proven” technology of is het een eis dat de software bij minimaal drie andere corporaties in gebruik moet zijn. Laten we het tij keren! Indien u weer een programma van eisen opstelt, ga na in hoeverre een software bedrijf in staat is om innovatieve concepten daadwerkelijk om te zetten in producten. Maak hier een knock-out criterium van; dit komt zowel u, uw klanten en Nederland als innovatieland ten goede.

Bron: BG Beeld - editie klant

[1] https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/07/14/nederland-voor-het-eerst-geen-innovatievolger-maar-innovatieleider